De stranden

De topattractie van West Zeeuws-Vlaanderen is de 17 kilometer lange kustlijn langs de Westerschelde en de Noordzee met schone, brede stranden. Haaientanden zoeken, een frisse duik, een wandeling, zonnebaden, zeehonden spotten… Het hele jaar door is het er genieten.

Op vele stranden wappert de Blauwe vlag, als bewijs voor de uitstekende waterkwaliteit en goede voorzieningen.

Badplaatsen en het achterland

De belangrijkste badplaatsen hebben elk hun eigen karakteristiek. Cadzand Bad profileert zich als een gemoedelijke badplaats met allure, Nieuwvliet Bad als een gezellige familiebestemming, Groede mikt op de cultuurliefhebbers en Breskens zit op de plaats om het thema culinair en vis uit te bouwen.

Eén van de mooiste fietsroutes in West Zeeuws-Vlaanderen is de Panoramaroute. Een bijna 34 km lange ontdekkingstocht langs de kust en door het platteland. Vanzelfsprekend tikt de route ook Breskens aan, kom je oog in oog te staan met het oude dorpsgezicht van Groede en heb je op verschillende punten een directe blik op de machtige zeeschepen op de Noordzee en de Westerschelde. Genieten zul je zeker ook op de gedeeltes langs oude kreken en kronkelige weggetjes met knoestige knotwilgen. Een echte aanrader.

Geschiedenis

West Zeeuws-Vlaanderen staat sterk omdat het een rijk verleden heeft. De geschiedenis heeft de streek in ontelbare opzichten gevormd. Talloze archeologische sporen bevinden zich zowel in de ondergrond als direct voor de kust. Uit de Oude, Midden en Nieuwe Steentijd. Regelmatig vindt men nog voorwerpen, meestal vuurstenen werktuigen. Of ze spoelen gewoon aan. Samen met de miljoenen jaren oude haaientanden.

En al die eeuwen nam en gaf de zee. En de mensen maar inpolderen. Monniken van de Vlaamse abdijen zijn er al ver voor het jaar duizend mee begonnen. Het aantal dijkdoorbraken en verwoestende stormen is op een klas vol handen niet te tellen. Het heeft de streek getekend, karakter gegeven. Historische polders, kronkelende dijken, kreken en .......vooral natuurwaarden.

Voor de toerist betekent West Zeeuws-Vlaanderen ook ontspanning. Zonnend op het strand, fietsend van dorp tot dorp langs smokkelpaden van weleer of wandelend in pittoreske dorpjes en historische stadjes.  
Het kleinschalige landschap ligt altijd om de hoek.

Breskens

Breskens, aan de monding van de Westerschelde, is volop in beweging. Vernieuwingen komen in hoge golven over dit oude vissersdorp heen. Een veelomvattend plan, dat optimaal gebruik maakt van de opvallende karaktertrekken van deze havenplaats: sportief, historisch en maritiem. Hier proef je het leven van de zee. Letterlijk aan het viskraampje en figuurlijk in de vissers- en jachthaven. Voor een broodje verse vis moet je in Breskens zijn. Direct afkomstig uit de moderne vismijn. Bezoekers zijn er van harte welkom. De visafslag begint dagelijks, het hele jaar door, om 14.30 uur - behalve op vrijdag dan start de afslag al om 8.00 uur. De grotere schepen varen op vrijdagmorgen vanaf 7 uur de haven binnen. In de jachthaven met 580 ligplaatsen is het ook voor landrotten een plezier om te wandelen langs de zeewaardige schepen. Tijdens het zomerseizoen zijn de jachten afkomstig uit de hele wereld. Met de open verbinding naar het ruime sop is de ligging van Breskens voor de water-trotters van deze aardbol een ideale halteplaats.

Op 200 meter afstand van het vakantie-herenhuis is het nieuwe winkelcentrum van Breskens, s’avonds  en op zondag ook geopend [Plusmarkt, Blokker, Etos, etc]. 

Kijk op rubriek foto's voor een goede indruk.